5 Tips voor de verzorging van je paard in de winter

Winter. Niet mijn favoriete seizoen, maar het hoort er nou eenmaal bij in Nederland.. In elk seizoen is water, voedsel en onderdak belangrijk, maar in de winter moet je hier net iets anders mee omgaan. Nu is de winter in Nederland meestal niet heel extreem, maar toch moet je, zeker als het vriest, net iets meer moeite doen voor je paard dan in de andere seizoenen. Ik maakte voor jullie een lijst met vijf tips voor de verzorging van je paard in de winter.

Watervoorziening

Water is het belangrijkste wat je paard nodig heeft om te overleven. De kans op koliek kan verhoogd worden als je paard niet regelmatig genoeg water krijgt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Het is daarom erg belangrijk dat je water regelmatig en genoeg water krijgt. Door de waterbakken regelmatig te controleren, wanneer de temperatuur zich rond het vriespunt bevind, kun je voorkomen dat je paard zonder water komt te staan. Geïsoleerde of verwarmde waterbakken kunnen er voor zorgen dat het water minder snel bevriest, natuurlijk zul je nog wel regelmatig moeten controleren. Je kunt heel gemakkelijk zelf een geïsoleerde waterbak maken. Ook kan een zout-liksteen er voor zorgen dat je paard genoeg water drinkt, zodat het water minder snel bevriest.

Voedertijd

In de winter is het extra belangrijk dat je paard genoeg voer krijgt. Eten zorgt er namelijk voor dat je paard energie heeft om zichzelf warm te houden. In de winter is het een goed idee om vaker, kleinere hoeveelheden te voeren. Dit zorgt er tevens voor dat je paard zich minder snel verveeld. Ook moet je rekening houden met de hoeveelheid voer in de winter. Hoe kouder het namelijk wordt, hoe meer voer je paard nodig heeft. Naarmate je paard ouder wordt heeft je paard meer hooi/kuil, en dus energie, nodig om zichzelf warm te houden in de winter. Houd, in de winter, regelmatig in de gaten of je paard niet te dun aan het worden is. Als continu hooi voeren niet genoeg is, is het handig om te kijken naar supplementen die je paard laten aankomen.

Onderdak in de winter

Gezonde paarden met een goede wintervacht kunnen best hele dagen buiten staan. Paarden die geschoren zijn en oudere paarden hebben baat bij een schuilstal. Ook wanneer extreme winterse omstandigheden zich voordoen, is een schuilstal nodig. Zorg er voor dat er genoeg plaats is in de schuilstal voor alle paarden, zodat niet alleen de leider warm staat. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om je paarden op stal te houden, zorg er dan wel voor dat ze genoeg beweging krijgen of een aantal uur naar buiten kunnen.

5 Tips voor de verzorging van je paard in de winter

Wintervacht of dekens

Het wordt steeds kouder buiten en denkt misschien dat het nodig is om je paarden een deken om te doen. Hoe koud het ook is buiten, het is beter om je ongeschoren paard geen deken om te doen. Het zorgt er namelijk voor dat de haren plat gedrukt worden, wat zorgt dat je paard het minder goed warm kan houden. Een geschoren paard heeft natuurlijk wel een deken nodig. Zorg er voor dat je schone en goed passende dekens hebt. Daarnaast is het handig om meerdere dekens te hebben van verschillende gewichten. Laagjes, laagjes, en nog meer laagjes is meestal het handigste bij veranderende temperaturen. Houd goed in de gaten of je paard het niet te heet of te koud heeft, vooral bij wisseling van temperaturen.

Ventilatie op stal

Wanneer je paard in de winter hele dagen op stal staat, is goede ventilatie van groot belang. Je moet er rekening mee houden dat te veel ventilatie er voor kan zorgen dat je paard het koud krijgt. Daarentegen kan te weinig ventilatie allergieën, infecties en andere ziekten bevorderen. Het is dus van belang om de ventilatie in de gaten te houden, zeker bij wisseling van temperaturen. Daarnaast kun je door urine plekken zoveel mogelijk te verwijderen, de stal een stuk frisser houden.

Mijn paard heeft het in ieder geval niet te koud of te warm deze winter en genoeg te eten en te drinken. Heb jij nog andere tips? Deel ze dan hieronder.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *