9 redenen waarom het hebben van paarden goed voor je is

Altijd wat te doen in je vrije tijd. Lekker ontspannen, even niet denken aan school of werk. Het hebben van een maatje die er altijd voor je is. Dit zijn voor ons als echte paardenliefhebbers al genoeg redenen om een eigen paard te hebben. Er zijn nog meer redenen waarom het hebben van een paard goed voor je is. De redenen waarom het hebben van een paard goed voor je is, lees je in deze blog. Eerder schreef ik al 7 redenen waarom paardrijden goed voor je is

Het houdt je actief

Rijden, stallen mesten, poetsen, voeren zijn allemaal activiteiten die je actief houden als je een paard hebt. Ook loop je vaak nog heel wat heen en weer als je op stal bent. Al deze activiteiten zorgen ervoor dat je calorieën verbrand en spieren opbouwt. Wat heel goed is voor je gezondheid!

Vergroot je zelfvertrouwen

Bij de omgang met je paard is het belangrijk dat jij laat zien dat je de leider bent. Dat jij er voor zorgt dat zo’n groot dier zich verplaatst op jouw commando, geeft je dat toch wel een goed gevoel over jezelf. Ook zal je je paard moeten straffen wanneer je paard niet luistert. Dit is echte leiderschapstraining. Leiderschapstraining is een hele goede manier om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Vermindert stress

Omgaan met dieren, zelfs al is het maar een paar minuten, verlaagt de bloeddruk en verminderd de stresshormonen in je lichaam. Daarnaast hebben de fysieke activiteiten die je uitvoert voor en met je paard een mediterende werking. Meditatie zorgt ervoor dat de bloeddruk verlaagd en de stresshormonen afnemen. Zoals ik hierboven al schreef, ben je altijd fysiek bezig en dat ook nog samen met dieren, wat resulteert in minder stress.

Meer sociale contacten

Door je aan te melden bij een manege of een rijdclub kun je veel nieuwe mensen ontmoeten. Mensen die lid zijn van een manege of club hebben allemaal dezelfde passie voor paarden als jij, dit zorgt voor een sterkere connectie. Het kan zelf leiden tot nieuwe vriendschappen. Ook kan dezelfde passie bijdragen aan een hechtere band tussen twee personen.

Creatiever denken en probleemoplossend vermogen

Als je bij je paarden bent, wordt je iedere dag geconfronteerd met problemen. Om deze problemen op te lossen, wordt je getriggerd om creatief te denken. Het creatief denken en probleemoplossend vermogen zal tijdens je studie of je werk goed van pas komen.

Zelfreflectie

Paarden spiegelen het gedrag van mensen, hierdoor leer je van je paard dat je soms dingen fout doet. Het is namelijk nooit de fout van je paard wanneer er iets mis gaat, want het ligt altijd aan de signalen en hulpen die jij geeft. Bij iedere fout die je maakt, leer je te reflecteren over hoe je het de volgende keer beter kunt doen.

Vitamine D

Het hebben van een paard zorgt ervoor dat je vaak buiten komt. Buiten zijn in de frisse lucht is erg gezond, ook omdat je dan jedagelijkse dosis vitamine D opneemt. Vitamine D is essentieel om gezond en fit te blijven.

Verbeterde werking lever en darmen

Wanneer je bij je paard bent loop je veel, wat zorgt voor een goede lever- en darmwerking.  Ook het rijden van je paard stimuleert de werking van je lever en darmen.

Sterke botten

Stallen uitmesten en zadels sjouwen zijn allemaal activiteiten die je helpen om sterke botten te behouden. Oefeningen met gewichten zorgen er namelijk voor dat je botten sterk blijven. Dit is vooral erg belangrijk wanneer je ouder wordt, omdat dan je botmassa snel minder wordt.

Er zitten veel meer voordelen aan het hebben van een eigen paard dan ik in eerste instantie dacht. Het is erg goed voor je fysieke gezondheid, maar net zo goed voor je mentale gezondheid.

Bron: Healthandfitnessrevolution, Equisearch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *