DIY: Neusbontje maken

Wil jij graag een keer zelf een neusbontje maken? Een neusbontje wordt gebruikt om wondjes en schuurplekken te voorkomen, tijdens het dragen van een halster of een hoofdstel. Het zelf maken van een neusbontje is helemaal niet moeilijk, en erg leuk om te doen. Ik leg je hier uit hoe je zelf een neusbontje kunt maken.

Wat heb je nodig?

  • Zachte stof, zoals fleece of imitatie (schapen)bont
  • Schaar
  • Meetlint
  • Naald en draad
  • Klittenband
  • Stift of pen
  • Halster of hoofdstel, waarvoor je het bontje wilt gebruiken

Hoe maak je een neusbontje?

Om te beginnen neem je het halster of hoofdstel en een meetlint. Meet met het meetlint het gedeelte wat boven de neus zit. Als je de breedte hebt opgemeten kun je dit keer twee doen, want dit is het gedeelte wat om het neus gedeelte heen komt. Tel hierbij nog 1 tot 2 centimeter op, zodat je genoeg stof hebt om klittenband aan de uiteinden vast te maken.

Tip: Vindt je de uiteinden van je stof niet mooi? Dan kun je aan alle kanten van je stof nog 1 tot 2 centimeter extra afmeten. Je kunt nu nadat je de stof hebt geknipt, de extra centimeters om naaien naar de binnenkant toe.  

Het afgemeten gedeelte kun je markeren met een stift of pen. Nu kun je de gekozen stof uitknippen langs het gemarkeerde gedeelte. Check nu voor de zekerheid of dit past rond het hoofdstel of halster.

Neem nu je klittenband. Knip de klittenband in dezelfde lengte als de stof voor het neusbondje. Neem nu het naald en draad bij de hand en naai de klittenband vast aan de uiteinden. De zacht kan van het klittenband maak je vast aan de buitenkant van het bontje en de harde kant maak je vast aan de andere kant aan de binnenkant. Het is handig om, voor je het klittenband vast naait, te controleren of het klittenband op de juiste manier sluit.

Eventueel kun je het neusbontje nog versieren.  Je kunt bijvoorbeeld met een stift de naam van je paard op het bondje schrijven, en er over heen naaien met naald en draad. Dan heb je de naam van je paard op het neusbontje staan. Je kunt het bontje helemaal versieren naar jouw eigen wensen, of gewoon niet.

Veel succes met het maken van je eigen bontje. Heb jij al eens eerder een bontje gemaakt voor je paard?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *