Mok bij paarden herkennen en behandelen

Mok is een verzamelnaam voor verschillende huidontstekingen aan de onderbenen van een paard. Mok komt meestal voor in de kootholte. De kootholte is de holte aan de achterzijde van het been, net onder de kogel en boven de hoefrand. Mok kan zich over het gehele onderbeen uitbreiden, dit wordt ook wel rap of rasp genoemd. Wanneer de mok ernstig is kan het paard last krijgen van een dik onderbeen e hierdoor kreupel gaan lopen. Als mok niet goed behandeld wordt kan het leiden tot blijvende problemen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je mok herkent en kunt behandelen. Ik vertel je alles over mok in dit artikel.

Symptomen van mok

  • Roodheid van de kootholtes;
  • Verdikking van de huid;
  • Schilfers, korstjes en soms kloven;
  • Soms komt vochtig eczeem voor;
  • Jeuk, het paard stampt met het been of schuurt de benen langs elkaar;
  • Het paard kan soms kreupel gaan lopen door mok.

Mok behandelen

Ten eerste is het erg belangrijk om de benen goed droog en schoon te maken. Dit is erg belangrijk omdat vocht een belangrijke rol speelt bij mok. Het schoonmaken kun doen met bijvoorbeeld Betadine. Droog het been daarna goed af.  Scheer eventueel de sokken van je paard weg als hier veel viezigheid en vocht in blijft hangen. Probeer je paard in een schone en droge omgeving te houden wanneer je paard mok heeft of gevoelig voor mok is. Maak ook de kootholten goed droog wanneer ze vochtig zijn geworden na een wasbeurt of weidegang.

Verwijder dan de eventuele korsten en smeer de kootholte in met mokzalf of zinkzalf. Niet iedere zalf werkt bij ieder paard. Probeer daarom uit welke zalf het beste voor je paard werkt. Mok zit meestal op een erg bewegelijk gedeelte van het been, waardoor het genezen niet erg snel gaat. Het verschilt daarnaast heel erg per paard hoe snel de mok geneest. Vraag bij twijfel altijd een dierenarts om hulp.

Oorzaken van mok

Vocht en vuil is de meest bekende oorzaak van mok. Zand en modder schuren langs de huid waardoor de natuurlijke barrière van de huid wordt aangetast. Daarnaast zorgt vocht ervoor dat de huid week wordt, waardoor ook deze natuurlijke barrière aangetast wordt. Hierdoor is de huid gevoeliger voor bacteriën die een ontsteking kunnen veroorzaken. Vandaar dat mok het meeste voorkomt in de winter en de herfst, met natte weilanden of natte stallen door de urine. Urine heeft daarnaast ook nog eens een inbijtende werking waardoor de huid nog gevoeliger is voor bacteriën.

Niet ieder paard krijgt even snel mok. Sommige paarden zijn namelijk gevoeliger voor mok dan andere paarden. Er zijn bepaalde paardenrassen die sneller mok krijgen dan andere rassen. Ook is een paard met witte voeten gevoeliger voor mok dan een paard met donkere benen. Ongepigmenteerde huid heeft namelijk minder weerstand dan een gepigmenteerde huid.

Niet alleen vocht en vuil is een oorzaak van mok, maar alle invloeden van buitenaf die zorgen huidbeschadiging van het onderbeen zijn veroorzakers van mok. Bijvoorbeeld te vaak en te intensief wassen van de benen is slecht. Ook kan zonnebrand, een schimmelinfectie of mijten een oorzaak zijn van mok.

Geneest de mok niet snel genoeg? Schakel dan altijd een dierenarts in.

Bron: Bitmagazine, paardenarts.nl, dapdz.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *