Outdoor paardendekens wassen, doe het zelf!

Het is alweer lente! Het wordt alweer wat warmer buiten en de zon schijnt lekker veel. Nog even en de winterdekens kunnen weer af. Dat betekend ook dat het tijd wordt om de winterdekens te wassen om ze daarna op te kunnen bergen. Je kunt je dekens natuurlijk laten wassen bij een dekenwasser, of je kunt je deken zelf wassen. Met de juiste middelen kun gewoon je eigen dekens wassen, en vandaag leg ik je uit hoe je zelf je outdoor paardendeken kunt wassen.

Wat voor wasmiddel gebruik je?

Bij outdoor dekens is het natuurlijk heel belangrijk dat ze waterdicht blijven. Een gewoon wasmiddel gebruiken is dus ook geen goed idee. Normaal wasmiddel tast de waterafstotende laag van je outdoor deken aan. Dit zorgt ervoor dat je deken zijn waterafstotende eigenschappen verliest, en dat wil je natuurlijk niet. Gebruik daarom alleen wasmiddel dat speciaal voor het wassen van outdoor dekens bestemd is.  Gebruik absoluut geen andere wasmiddelen of wasverzachter, dit beschadigd je outdoor deken alleen maar.

Hieronder enkele wasmiddelen die geschikt zijn voor het wassen van je outdoor deken.

Zelf je outdoor paardendekens wassen
1. Rambo Rug Wash – €9,95 2. Bucas Blanket Wash – €12,90 3. Rapide Tech Wash- €8,95 4. Quickstar 2.1 Premium Reinigingsmiddel, 2 liter – €41,95 5. Quickstar 2.1 Premium Reinigingsmiddel, 250 ml – €7,95

Met de hand wassen

Nu je het juiste wasmiddel hebt kun je beginnen met het wassen van je deken. Heb jij een grote wasmachine, dan kun je de deken wassen in de wasmachine anders zal je zelf aan de slag moeten. De meeste dekens tot 200 gram kun je wassen in een trommel van 8 kilo. Is je wasmachine kleiner dan zal je deken niet in de wasmachine passen.

Als je deken te groot en te zwaar is voor je wasmachine en je de deken met de hand moet wassen, kun je beginnen om met een borstel al het vuil van de buitenkant van deken af te halen. Draai daarna de deken om en haal de grootste haarplukken weg, dit kan eventueel ook met een speciale borstel die haar verwijderd. Pak vervolgens een stofzuiger om de laatste haren te verwijderen. Gebruik nu een tuinslang om je deken helemaal nat te maken. Smeer de vieze plekken in met een wasmiddel en spoel het wasmiddel en de vuilresten van de deken. Is je deken dan nog niet helemaal schoon, dan kun je deze stappen nogmaals herhalen.

Tip: Als je een grote ton hebt, kun je de paardendeken ook hierin wassen.

Wassen met de wasmachine

Bij het gebruik van de wasmachine is ook aan te raden om je deken eerst zoveel mogelijk zand- en haarvrij te maken. Maak dan alle loshangende gespen aan elkaar vast, ook kun je gebruik maken van een wasnet als je deze hebt. Alle deze metalen onderdelen zijn namelijk niet zo goed voor je wasmachine. Nu kun je beginnen met wassen, hieronder nog enkele tips voor het wassen:

  • Was de deken binnenstebuiten.
  • Was niet warmer dan op 30 graden, bekijk ook even het wasvoorschrift van je deken.
  • Laat je wasmachine een aantal keer extra spoelen, om er voor te zorgen dat alle zeep uit de deken wordt gespoeld.
  • Centrifugeer met maximaal 400 toeren.
  • Stop je deken nooit in de droger.

Na het wassen van dekens of andere paardenspullen kun je het beste de wasmachine een keer leeg laten draaien. Hierdoor gaan alle haartjes en andere vuiltjes uit de wasmachine en komt dit niet op je schone was.

Na het wassen laat je de deken drogen, dit kan soms enkele dagen duren voordat de deken echt helemaal droog is.

Deken impregneren

Een geïmpregneerde deken betekend dat je deken waterafstotend is. Door het gebruik slijt de waterafstotende laag van je outdoordeken. Dit komt bijvoorbeeld door het op- en afdoen, het schuren en het wassen van de deken. Het is daarom belangrijk dat je de winterdeken ook even in sprayt met impregnerende spray, om zo er voor te zorgen dat je deken waterdicht blijft. Een impregneerspray werkt het beste op een schone en gewassen deken, daarom is dit het moment om je deken te behandelen.

Deken repareren

Zitten er kleine gaatjes in je deken, wat kan komen als je de deken al langer gebruikt, dan kun je deze repareren met een speciale reparatielijm. Hierdoor worden deze kleine gaatjes ook weer waterdicht.

Hieronder enkele impregneerspray’s en reparatiesetjes die geschikt zijn voor je outdoordeken(s).

Outdoor paardendekens wassen, dat kun je zelf!
1. Rambo Rug Conditioner – €9,95 2. Bucas Rug Conditioner – €13,90 3. Rapide Waterproofspray – €5,95 4. Rambo Rug Repair Kit – €23,95 5. Rambo Stormsure Reparatie – €9,95

Was jij zelf wel eens je dekens? Of breng je ze liever naar een dekenwasserij? Heb je nog tips om je paardendeken te wassen? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *