Tips voor de overgang van stal naar wei

Het is weer lente, en dat betekent dat onze paarden langzamerhand weer naar buiten op de wei kunnen. De meeste paarden hebben de afgelopen maanden veel op stal gestaan. Een plotselinge overgang van de stal naar de wei kan veel narigheden, zoals diarree, hoefbevangenheid of koliek, veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je paard niet zomaar van de ene op de andere dag in de weide te zetten.  Ik geef je tips om de overgang van stal naar wei rustig op te bouwen.

Iedere dag een uurtje langer

De overgang van hooi of kuil op stal naar grasland is een grote verandering in het rantsoen. Wanneer dit niet langzaam wordt opgebouwd, kan dit voor nare gevolgen zorgen. Begin daarom met een uurtje in de wei. Laat je paard daarna ieder dag een uurtje langer naar buiten.

Vooraf voeren

Het eten van jong, vers gras kan bij veel paarden zorgen voor dunne mest. Door hooi, kuil of stro te voeren voordat je paard de weide op gaat,  kan je paard het gras beter verteren. Daarnaast zit er nog weinig structuur in het gras, wat er voor zorgt dat je paard niet snel een vol gevoel krijgt. Om te voorkomen dat je paard te veel jong en suikerrijk gras in één keer eet is het ook belangrijk om voordat je paard naar buiten gaat hooi, kuil of stro te voeren.

Ontwormen

De kans op wormbesmetting is vele malen groter in de weide dan op stal. Het is daarom aan te raden om regelmatig de mest te laten onderzoeken, en je paard te ontwormen wanneer dat nodig is. Je kunt ook preventief ontwormen, maar doe dit niet te vaak want dit kan resistentie veroorzaken.

Het kan voorkomen dat je paard ondanks deze tips toch diarree of andere narigheden krijgt, houd daarom je paard goed in de gaten. Ieder paard reageert weer anders, houd dat in je achterhoofd.

Heb jij je paard alweer  in de wei gehad? Gebruik jij ook deze tips voor de overgang van stal naar wei, of laat je je paard gelijk de hele dag naar buiten?

Bron: De Hoefslag, voervergelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *