5 Tips om je paard sneller te laten verharen

De lente komt eraan!  Dit betekend niet alleen mooi weer, maar voor ons als paardenliefhebber ook dat je paard gaat verharen. De haren van je paard kom je overal tegen in de stal, op je poetsspullen en jijzelf zit er natuurlijk ook helemaal onder. Het liefst wil dat dit zo snel mogelijk voorbij is, daarom geef ik je tips om je paard makkelijker te laten verharen. 

1. Poetsspullen

Om de haren zo snel mogelijk te verwijderen is de beste oplossing: zoveel mogelijk poetsen. Het beste kun je hiervoor rosborstels gebruiken. Gebruik hiervoor het liefst plastic of rubber borstels, omdat deze beter zijn voor je paard. Ook kun je gebruikmaken van een borstelblok, deze werkt ook goed voor het verwijderen van mestplekken en eitjes van horzels. Een poetshandschoen en een massageborstel zijn ook goede hulpmiddelen om het verharen makkelijker te maken. Deze poetsspullen zorgen ervoor je paard zo snel mogelijk van het haar afkomt.

Tips om je paard makkelijker te laten verharen1. Poetsblok – €3,95 2. Grote rosborstel – €3,00 3. Verhaarbostel – €19,95 4. Massagehandschoen – €3,17

2. Daglicht

In tegenstelling tot wat je misschien zult denken, hangt het verharen niet af van de stijging van de temperatuur, maar van het daglicht. In de lente neemt niet alleen te temperatuur toe, maar wordt het ook steeds langer licht buiten. Het helpt om je paard zoveel mogelijk buien te zetten, hierdoor verliest je paard sneller zijn wintervacht.

3. Veel beweging

Paarden die veel beweging krijgen, verliezen gemakkelijker en sneller hun wintervacht dan paarden die minder beweging krijgen. De oorzaak hiervan is dat beweging de doorbloeding stimuleert, dit zorgt er weer voor dat de haarzakjes beter werkzaam zijn. Zorg ervoor dat je paard actiever is in deze periode, om zo snel mogelijk van de wintervacht af te zijn.

4. Vitaminen en mineralen

Voeding speelt ook een grote rol bij het verharen van je paard. Gezonde paarden, die genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgen, verharen meestal binnen twee weken. Heeft je paard meer moeite met het verharen, dit is meestal bij oudere paarden het geval. Het kan zijn dat je paard een tekort aan vitaminen en mineralen heeft, waardoor het verharen allemaal wat minder snel verloopt. Het is dan goed om je paard een supplement te geven met extra vitaminen en mineralen.

5. Glanzende vacht

Voor een mooie en glanzende zomervacht kun je lijnzaadolie toevoegen aan de voeding van je paard. Lijnzaadolie bevat vitamine A, D en E, deze vitaminen zorgen voor een glanzende en gezonde vacht. Lijnzaadolie helpt dus niet bij het verharen, maar zorgt wel voor een mooie, gezonde en glanzende zomervacht.

Is jouw paard al aan het verharen? Gaat dit bij jouw paard meestal snel, of kun je deze tips wel gebruiken? Heb je zelf nog tips laat het dan weten in een reactie hieronder. 

Bronnen: Pumpsenpaarden, Bit, ProEquineGrooms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *