Tips om het weiland van je paard te onderhouden

De meest natuurlijke manier om paarden te houden is om ze de hele dag buiten op de wei te laten grazen. De meeste paarden staan zoveel mogelijk buiten op de wei, omdat je paarden de hele dag buiten staan ziet je weiland er al snel als een dor en zanderige uit. De meeste paardeneigenaren hebben weinig verstand van weideonderhoud, en besteden hier dan ook geen aandacht aan. Echter zorgt goed onderhoud van je weiland er wel voor dat je veel problemen bij je paard kunt voorkomen, zoals hoefbevangenheid of (zand)koliek. In dit artikel kun lezen hoe jij je weide het best kunt onderhouden.

Gras

De meeste paardeneigenaren maken gebruik van een weiland dat is ingezaaid voor koeien. Voor koeien wordt meestal Engels Raaigras gebruikt, omdat dit veel eiwit en energie bevat. Koeien hebben namelijk veel eiwit en energie nodig voor de productie van melk. Paarden hebben dit niet nodig en krijgen hier al snel overgewicht van. Paarden hebben gras nodig wat juist meer structuur heeft, en minder energie heeft.

Daarnaast grazen paarden op een hele andere manier dan koeien. Paarden snijden het gras met de tanden heel kort af, en koeien grazen het gras met de tong veel hoger af. Dit korte afgrazen kan er voor zorgen dat onkruid meer kans krijgt. Gras voor paarden moet dus tegen kort afgrazen kunnen. Het is aan te raden om een speciaal graszaadmengsel voor paarden te zaaien in de paardenweide.

Onkruid

Als de grasmat gezond is krijgt onkruid geen kans. Door regelmatig te maaien kan de hoeveelheid onkruid verminderd worden. Wanneer je wel last van onkruid hebt, kun je met de hand of met een schoffel onkruid en giftige planten in zijn geheel verwijderen. Je kunt ook onkruid selectief bestrijden door te sproeien met een gif. Wanneer je gaat sproeien met gif moet je wel kijken of je hiervoor een licentie nodig hebt.

Mest

Paarden eten geen gras in de buurt van mest. Ook gaat het gras wat onder het mest ligt dood. Het is daarom goed om de mest uit de weide te halen, of om de weide te slepen waardoor de mest over het land wordt verdeeld. Het slepen van de mest door de weide kan wel weer wormbesmetting veroorzaken, dus pas hiermee op.

Wat doe jij normaal aan weideonderhoud? Heb jij nog tips om je weide te onderhouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *